snelle BSE-test


snelle BSE-test 1.0

(verplichte) test die speciaal ontwikkeld is om in korte tijd vast te stellen of er sprake is van besmetting met de runderziekte BSE, vooral toegepast op runderen die nog geen uiterlijke verschijnselen vertonen van de ziekte BSE

Algemene voorbeelden


Snelle BSE-test: principe, gevoeligheid en specificiteit. De testkit die in België wordt gebruikt voor de snelle opsporing van BSE-besmetting bij runderen is de Platelia BSE-kit.

http://www.nice-info.be/html/PROF/prof_setNN.htm?http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWSONLINE/NN0401bseART.htm,

De wetenschappers kregen eind jaren negentig bij de farmaceutische industrie en de vleesverwerkende bedrijven geen voet aan grond met hun voorstel om deel te nemen aan hun project. Van een massale BSE-onrust was op het vasteland van Europa nog geen sprake. "Niemand was geïnteresseerd in een snelle BSE-test."

NRC,

Alle runderen ouder dan 30 maanden worden nu bij de slacht op BSE getest. Dat is mogelijk doordat recent nieuwe, snelle BSE-testen zijn ontwikkeld die al na een dag uitslag geven.

Sp!ts,

Hersenmateriaal van de risicodieren wordt in een nationaal testprogramma met de zgn. "snelle BSE-tests" onderzocht.

http://www.ivkiev.fgov.be/xdata/publicaties/bse/bse.pdf

Alle voor menselijke consumptie geslachte "risicodieren" worden sinds 1 januari 2001 getest met een snelle BSE-test.

http://www.ivkiev.fgov.be/xdata/publicaties/bse/bse.pdf

Zelfs wanneer de referentiemethode een gunstig resultaat oplevert tegenover twee ongunstige resultaten met een snelle BSE-test, dan wordt dit toch geïnterpreteerd in het voordeel van de consument.

http://www.ivkiev.fgov.be/xdata/publicaties/bse/bse.pdf

Het onderzoeken van deze grote aantallen runderen is mogelijk met behulp van een snelle BSE-test.

http://www.id.dlo.nl/bse/

Dit is de eerste snelle BSE-test die is ontwikkeld in zijn soort en één van de vier door de Europese Commissie goedgekeurde testen.

http://www.veevleesei.nl/

Verschillende tests zijn beschikbaar: Histologie van hersenen (microscopische analyse van hersenen). Immunohistochemie (aankleuren van prionen in hersencoupes). Snelle BSE-test (Prionics-test). Een eigen snelle BSE-test is in ontwikkeling.

http://www.id.dlo.nl/bse/

De uitvoering van deze snelle BSE-test gaat per 1 maart 2002 geheel over van ID-Lelystad naar private laboratoria.

http://www.veevleesei.nl/

De snelle BSE-test toont BSE-besmetting aan bij dieren waaraan nog geen enkel uiterlijk verschijnsel van BSE is te ontdekken.

http://www.veevleesei.nl/